Lumiukot laineilla

Saturday, November 26, 2011

Adelaide

Pienestä viiveestä huolimatta seuraa raportti parin kuukauden takaisesta lomailustamme. Tavoitteenamme oli napata parhaat palat Australiaa. Aluksi tuumimme vain itärannikon katselmointia, mutta sain Tuomaan pään käännettyä ja outback lisättiin reittilistalle. Itse iso kivi ei niinkään kiinnostanut, mutta kun löysin piskuisen bussireissun, jossa posoteltiin kuusi päivää outbackin halki Ulurulle ja lopulta Alice Springsiin, saivat suunnitelmat vahvistuksen.

Aloitimme matkan lentämällä Sydneysta Adelaideen. Sydneyn keväisen sateen ja kylmyyden jälkeen Adelaiden 30 asteen lämpö ja auringonpaiste vastasivat huomattavasti enemmän perinteistä mielikuvaa Australiasta. Epäinhimillisen aikaisesta lennosta johtuen suuntasimme ensimmäiseksi paikalliselle ruokatorille ostamaan hekumaiset aamupalatarvikkeet. Hostelli oli söpö ja viihtyisä, ja siellä olisi hyvin voinut kuvitella vetelehtivänsä pidemmänkin aikaa. Otimme pienet torkut ja suuntasimme kaupungille ihmettelemään.




Adelaide vaikutti Sydneyyn verrattuna melkein pikkukylältä, tunnelma oli rento ja kiireetön. Kävimme viinikeskuksessa ihmettelemässä eri rypäleitä ja teimme virtuaaliviinikoneella pahaa viiniä. Iltapäivällä hyppäsimme ratikkaan ja posottelimme paikalliselle päärannalle Glenelgille. Ranta oli melko vaatimaton, ja ilmeisesti hait ovat itärannikkoa enemmän kiusana Adelaiden edustalla. Adelaidesta jäi rento ja leppoisa mielikuva, varmaankin mukava paikka viettää esimerkiksi vaihto-oppilasvuotta. Painoimme päämme kuitenkin petiin tutustumatta sen enempää iltaelämään, sillä aamulla oli jälleen aikainen lähtö edessä.



Wednesday, November 23, 2011

Suomalaista nostalgiaa helteen keskellä

Viime viikon maanantaina koin elämäni kuumimman päivän, kun elohopeat kipusivat täällä aina 38 asteeseen saakka. Lämpötila ylitti kahdella asteella edellisen ennätykseni (päivältä jona lensin Suomesta Islantiin). Helteestä huolimatta pääsimme maistamaan supisuomalaista nostalgiaa.

Ekotalomme asukeilla on tapana viettää sunnuntai-iltoja yhdessä ruoan ja elokuvien parissa. Viime sunnuntaina vuorossa oli suomalainen ilta. Kaivoimme esiin parhaat suvun reseptit Googlella ja ylimääräisillä kermatuotteilla höystettynä tarjoten asuintovereillemme matkan härmäläiseen sielunmaisemaan. Ilta alkoi itseleivotuilla karjalanpiirakoilla ja munavoilla. Maitoinen perunamuusi, kerma-kermajuustopippurikastike sekä kermajuustolihapullat siivittivät juhlakansan Suomi-Ruotsi 5-6 -koosteen kautta hurmioon ja lopulta surkeasti tekstitetyn Häjyt-elokuvan melankoliaan. Jussi Murikan muistoa kunnioittaen tarjosimme vielä kermajugurttimarjajäädykkeen. On hienoa, että tajusimme laktoosigeenin puuttumisen eräistä maanosiemme geenipooleista vasta, kun kaikki oli valmista.

Vain sauna puuttui.

Friday, November 18, 2011

Tasmania

Viime viikolla saimme vieraita kotosalta, kun Esa ja Tuukka tupsahtivat kaupunkiin. Tuomaa jäi pitämään tupaa pystyssä, itse loikkasin lätäkön yli poikien matkassa eteläiselle saarennökäreelle. Kuulemma tasmanialaiset itse kutsuvat Australian mannerta pohjoissaareksi mainlandin sijaa. Veitikat. Maisemanvaihdoksen myötä myös sää vaihui melkoisesti. Sydneyn kolmenkymmenen asteen helteet vaihtuivat kirpeään tuuleen. Päiväsaikaan auringonpaisteessa oli lupsakat parikymmentä astetta, mutta illalla lämpötila kieppui huomattavasti alempana. Näimme Myös nokareen lunta! Kyllä tuli kotoisa olo.



Aloitimme reissumme lentämällä Launcestoniin, josta nappasimme auton ja posotimme länteen Cradle Mountainin luonnonpuistoon. Ajomatka kesti oletettua tuntuvasti pidempään. Ilmeisesti reittivalintamme ei ollut täysin optimaalinen ajankäytön suhteen, mutta komeita vuoristoteitä sademetsän siimeksessä päästiin kieppumaan. Ehdimme kuin ehdimmekin perille ajoissa, ja painelimme pusikkoon kolmen tunnin patikoinnille Marion lookoutille. Ensitöikseen alkoi vettä tulla taivaalta melkoisen tiuhaan tahtiin, jonka johdosta melkein törmäsin polulla kakkaavaan valtavaan vompattiin. Papanat päästeltyään kaveri kummasteli meitä hetken ja paineli sitten pitkospuiden alta omaan koloonsa. Onneksi sade kuitenkin hellitti ja aurinko sekä huipulla puhuroiva tuuli kuivasi märät puntit. Reippailun jälkeen ajoimme takaisin Launcestonia kohti, ja majoituimme Delorainen pikkukylään. Hostellin pihalta oli komeat maisemat.




Seuraavana päivänä kohteena oli koillisen Mount William National Park. Otimme kuitenkin ensialkuun takapakkia muutaman kilometrin ja kävimme Trowunnan tuholaisparantolassa. Mainio paikka. Pihalla oli pienessä häkissä aurinkoa ottamassa kaksi seitsemänkuukautista tuholaisvauvaa.  Awwwwwww. Kuulemma kaverit saisivat jo helposti sormen luut purtua poikki, joten saimme hypistellä niitä vain peräpäästä ja hännästä. Eivät tuntuneet juurikaan välittävän ihmisistä, mutta hoitajan mukaan aina välillä juonivat ja yrittävät yllätyshyökkäyksiä. Pääsimme iholle myös orvon vompatin Maggien kanssa. Vähän kuin olisi pitänyt sylissään 15 kiloa pullataikinaa. Harmittomaasta ulkomuodostaan huolimatta vompot osaavat myös rähinöidä. Muutama puiston asukki oli mennyt aidasta läpi ja kuulemma tiettyyn ikään päästyään vompot alkavat tuhoamaan ympäristöään ja järsimään nilkkoja.


Nuorison lisäksi parantolassa oli nimensä mukaisesti monia muotopuolia eläimiä, jotka olivat kokeneet kovia, esimerkkinä yksisilmäinen Kookaburra. Hupaisimpia olivat kuitenkin eläköityneet Tasmanian tuholaiset, jotka eivät enää pärjäisi luonnossa. Siellä ne lekottelivat ja näyttivät varsin tyytyväisiltä elämänsä ehtoopuoleen. Pääsimme katsomaan myös ruokintaa. Wallabin takapää katosi vauhdilla ja luut ryskäsivät kun tuholaiset murkinoivat. Olivat myös erehdyksessä luulleet yhden toverinsa häntää ruuaksi ja sen kyllä huomasi.


Huostaanotettujen eläinten jälkeen käänsimme nokan kohti Mount Williamia ja villejä elukoita. Kävimme varaamassa majapaikan Saint Helensistä ja tankkasimme hieman fish & chipsejä napaamme, kunnes ajoimme puistoon. Hämärän tienoilla kaikenkarvaista eliötä alkoi puskea puskista. Ajoimme 20 km/h ja pysähtelimme tasaiseen tahtiin. Ketään ei onnistuttu kolhimaan. Wallabeja jolkotteli noin minuutin välein näköpiiriin, ja vompattejakin näkyi ehkä parikymmentä. Muutama opossumi, quoll ja echidna bongattiin myös. Tasmanian tuholaisia ei näkynyt. Legendaarista Tasmanian tiikeriä lähimmäksi pääsi raidallinen kulkukissa.

Elukoiden ihmettelyn jälkeen oli uusi päivä ja uudet kujeet. Posottelimme Bay of Firesin kautta Swanseaan etsimään katon päämme päälle ja selustan turvattuamme suuntasimme Freycinet National Parkiin ja ikonisen Wineglass bayn maisemiin. Kiipesimme kolmen tunnin savotan Mount Amokselle näkymän perässä. Puisto-opas ei huijanut kun sanoi että hyvät kengät ja vaatteet ovat tarpeen. Kynsimme nelivedolla kallioseinää ylös, takaisin tultiin välillä pyllymäkeä. Naarmujen, mustelmien ja yksien revenneiden housujen  lisäksi selvisimme vammoitta.



Freycinetin jälkeen vuorossa oli kaakkoiskulma ja Port Arthurin entinen vankila. Paikka oli melkoinen huvipuisto, eikä vankien synkät kohtalot tehneet mainostettua vaikutusta. Paluumatkalla poikkesimme taas tuholaisten tantereella. Trowunnan asukit olivat huomattavasti reippaampia, nämä vain lojuivat. Vauvatuholaisia oli myös täällä, mutta eivät lotkauttaneet korvaansa ruualle. Söpöjä olivat toki nämäkin.


Viimeisenä etappina oli Hobart, Tasmanian suurin kaupunki. Piipahdimme museossa katsomassa nuorten australialaisten nykytaidetta, Tasmanian tiikerin innoittamaa installaatiota sekä Etelämanner-näyttelyä. Hobartista palasin Sydneyn lämpöön, pojat puolestaan jatkoivat lomaansa Uuden-Seelannin puolelle.

Loppukaneettina todettakoon, että Tasmania oli luontonsa puolesta juuri niin hurmaava kuin oli etukäteen mainostettu. Saarella on samanhenkinen tunnelma kuin Islannissa, vähennettynä tulivuorilla ja lisättynä sademetsällä. Maisemat vaihtelivat talvella hyvinkin lumisista vuorista vitivalkoiseen autioon rantaviivaan, lappihenkiseen tundrankaltaiseen pusikkoon ja sademetsään. Eivätkä vipeltävät pussieläimet suinkaan vähentäneet viehätystä. Pohjoisten metsien asukille maistui oikein hyvin suurkaupungin sykkeen jälkeen. Idyllistä autioutta!


Saturday, November 5, 2011

Kukkona tunkiolla

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, vaihdoimme asuntoa. Keinottelijavuokraisäntämme siirtyi veloittamaan meiltä kesähintaa pystymättä täyttämään lupaustaan homeisten sohvien poistamisesta, ja se riitti meille.

Seurasi lyhyt mutta kiivas asuntoahdinko, mutta lopulta löysimme uuden kotimme Surry Hillsin ekotalosta. Kolmikerroksista silminnähden esirakastettua (täällä päin kaikki on pre-loved) vanhaa viktoriaanista tupaa asuttaa meidän lisäksemme kansaa Saksasta, Italiasta, Itävallasta, Taiwanista, Australiasta ja Malesiasta.

Mitä tulee ekotaloon, muovipussien boikotointi, lyhyet suihkut ja biohajoava astianpesuaine kuulostavat luonnollisilta, mutta takapihalta löytyy myös kolme tosielämän free range -kanaa. Tosin niitä joudutaan pitämään suurimman osan ajasta häkissä, koska muuten tytöt söisivät kaikki luomupuutarhamme kasvit. Myös hyönteismyrkkyliipasinsormi on täällä vähemmän herkässä, mistä johtuen takapihalta tuppaa sisälle kaikenlaista ryömivää töhnää. Vierailijoiden määrää ei vähennä puutarhan leväamme. Tällaisen tilaisuuden koittaessa päätin kokeilla määräaikaista kala-kasvissyöntiä. Ilmaista liharuokaa en kuitenkaan kiellä.








Wednesday, November 2, 2011

Tilannekatsaus

Kuukauden radiohiljaisuudesta huolimatta emme suinkaa ole olleet toimetonna. Pari viikkoa kiersimme katsastamassa karuinta ja kauneinta Australiaa reitillä Sydney - Adelaide - Outback - Alice Springs - Cairns - Sydney. Tapasimme villihevosten kesyttäjän, heräsimme aavikolla sateeseen, löysimme Nemon ja uhrasimme Apimonin terveyden taiteen nimissä. Palattuamme suivaannuimme vuokraisäntäämme ja irtisanoimme asuntomme. Seurasi raivokas viikko asuntoilmoitusten ihmeellisessä maailmassa, joka kuitenkin päättyi lottovoittoon: edullinen ja luonnetta tursuava kommuuni kaupungin sydämestä kanoilla höystettynä. Itse pyrähdin eksoottisella työmatkalla Vaasan ja Helsingin syksyssä nautiskellen kliseistä saunan, ruisleivän, torakattomuuden ja hyrisevien jälleennäkemisten muodossa. Sillä välin Tuomaa ehti piipahtaa parin päivän vaelluksella Woy Woyssa, meditoida, ryhtyä kasvissyöjäksi, aloittaa kirjojen lukemisen ja ostaa kahden kilon käsipainot. Lisätietoja ja kuvamateriaalia seuraa, pysykää kuulolla...